Wat is chiropractie?

Chiropractie is een onafhankelijke professionele discipline die zich bezig houdt met de behandeling van functionele aandoeningen van spier-, skelet- en zenuwstelsel en de gevolgen hiervan in het gehele bewegingsapparaat. Het functioneren van de wervelkolom als centrale as in het lichaam en bekken is met name belangrijk. Vanaf het begin heeft Chiropractie zich ontwikkeld door wetenschappelijk onderzoek. Dat heeft geleid tot de chiropractie, zoals die vandaag de dag wordt uitgeoefend. Over een periode van ruim honderd jaar is chiropractie wereldwijd uitgegroeid tot de derde grootste vorm van gezondheidszorg achter de reguliere geneeskunde en tandheelkunde.

Ondanks het feit dat chiropractie in Nederland nog steeds een relatief onbekende vorm van gezondheidszorg is, weten elk jaar honderdduizenden mensen de chiropractor te vinden. In 1999 werden er 850.000 consultaties verricht in Nederland en in 2009 ging dit om 1 tot 1,5 miljoen consultaties en deze groei zet zich nog steeds gestaag voort. Verre weg de meeste mensen komen zelf, direct of na goede ervaringen van familieleden, vrienden of kennissen bij de chiropractor terecht. Wel zien we in de praktijk steeds vaker doorverwijzingen van artsen en specialisten en therapeuten.

Erkenning

In vele landen om ons heen is chiropractie inmiddels onderdeel van de reguliere gezondheidszorg. In landen als Groot-Brittannië, België, Zwitserland en de Scandinavische landen is chiropractie een bij wet erkend beroep. De chiropractor heeft hier de status van een zorgverlener in de eerstelijns gezondheidzorg, zoals een arts of tandarts.

In Nederland is Chiropractie nog steeds een “vrij” beroep, dat valt onder de noemer “alternatieve of complementaire” geneeskunde. Tot op heden is het beroep niet officieel door de overheid gereguleerd en erkend. De Stichting Chiropractie Nederland, een onafhankelijk instituut voor kwaliteitsbevordering en bewaking van de uitoefening van chiropractie in Nederland, werkt in navolging van de volgens de wet BIG gestelde eisen. Op deze wijze wordt in Nederland de kwaliteit van de chiropractie en chiropractische zorg zo goed mogelijk bewaakt.