Chiropractie en kinderen
De meest voorkomende klachten bij kinderen zijn coordinatie problemen, nekpijn, hoofdpijn en rugklachten.

Coordinatieproblemen
Coordinatie ofwel bewegingsproblemen komen vaak tot uiting door houterig bewegen, afwijkend loop- of renpatroon en onhandigheid met sporten, slordig schrijven, slecht knutselen etc. Veelal geven schooldocenten, gymleraren, trainers bij de lokale sportvereninging of de zwemlerares al aan dat een kind moeilijk kan meekomen. De chiropractor zal door middel van een uitgebreid onderzoek de bewegingsproblemen analyseren. Vervolgens wordt in overleg met de ouders en het kind een plan van aanpak opgesteld. Het plan van aanpak bestaat uit verschillende chiropractische behandelmogelijkheden aangevuld met een specifiek op het kind afgestemd oefenprogramma en adviezen. Het doel is om het bewegen van het kind weer zo optimaal mogelijk en coordinatief sterk te krijgen, zodat dit geen belemmering meer vormt voor de verdere ontwikkeling van het kind.

(Lage) Rugklachten
Rugklachten en lage rugklachten komen zowel bij kinderen voor als bij volwassenen. Er zijn echter verschillen. De incidentie van lage rugklachten is bij kinderen over het algemeen vaak lager, kinderen hebben o.h.a minder last van lage rugklachten dan volwassenen. De oorzaken zijn vaak anders, denk hierbij aan groei gerelateerde problemen. Maar ook is het zo dat kinderen “geen kleine volwassenen zijn”. Elke groei en ontwikkelingsfase brengt zijn eigen specifiek lichamelijke en neurologische veranderingen met zich mee. In de praktijk houdt dit in dat ook de behandeling vaak anders is als bij volwassenen.

Rugklachten epidemie
De laatste jaren onstaat er een serieuze toename van het aantal rugklachten in kinderen onder de 16 jaar. Dit wordt met name toegeschreven aan de opkomst van de ipads, tablets, game consoles en laptops. Meer uren worden doorgebracht in een slechte zittende houding tijdens het gamen. Bovendien leidt dit eveneens tot meer inactiviteit. Kinderen spelen minder buiten en sporten minder. Rugklachten zijn nu een logisch gevolg van deze trend. De chiropractor zal hier middels een gedetailleerd onderzoek een passend behandelplan uistippelen om deze klachten aan te pakken Hier hoort uiteraard ook een goed stuk educatie bij om onnodige problemen in de toekomst te voorkomen. Een geschiedenis van rugklachten voordat je kind zijn/haar werkende cariere begint is een zeer slechte start!

Nek en hoofdpijnklachten
De oorzaken voor nek- en hoofdpijnklachten bij kinderen kunnen heel divers zijn. Zaken als werkhouding op school, sporten, huiswerkhouding thuis, gamen, proefwerk/examen stress en vele andere mogelijkheden worden doorgesproken alvorens het lichamelijk onderzoek wordt gestart. Daarnaast moeten natuurlijk ook eerder genoemde zaken met betrekking tot groei en ontwikkeling in acht genomen worden. Van hieruit zal dan een persoonlijk passend behandelplan worden opgezet. Mochten er aanwijzingen zijn dat er verder onderzoek nodig is dat niet op het gebied van de chiropractie ligt, dan wordt er vanzelfsprekend doorverwezen. Dit gebeurt altijd in overleg.