Nekpijn, stijfheid, bewegingsbeperking bij het draaien van het hoofd (omkijken, achteruit inparkeren etc.) en hoofdpijnklachten kunnen het gevolg zijn van nekproblemen. Wanneer er een nek- of schouderzenuw geirriteerd of afgekneld wordt kan er sprake zijn van krachtsverlies en een verdoofd gevoel in de arm. Ook kan de hele arm gevoelloos zijn of tintelt de arm tot in de vingers. In ernstigere gevallen is het mogelijk dat de kracht en de sturing (coordinatie) in de arm verminderd zijn Nekklachten kunnen zelfs de oorzaak zijn van of bijdragen tot duizeligheid.

Oorzaken
Er zijn vele oorzaken van pijn in de nek, schouder en arm, zoals: een verkeerde houding, te lang in dezelfde houding, een ongeluk, zware borsten, slijtage in de nek, een slijmbeursontsteking, schoudergordel problmen, een ontsteking, een zenuwbeklemming, een nekhernia, etc. Er zijn talloze factoren die onze bewegingspatronen in negatieve zin beïnvloeden, meestal zijn dit alledaagse activiteiten. Denk daarbij aan een slechte houding, eenzijdige belasting op het werk, lang stilzitten achter een computer of laptop, zwaar lichamelijk werk, veel activteiten boven schouder niveau, klussen, onvoldoende goede lichaamsbeweging etc..

Daarnaast kunnen ongevallen en blessures natuurlijk een aanleiding zijn tot verstoorde bewegingspatronen ….. en wanneer het lichaam niet meer beweegt zoals het hoort is het slechts een kwestie van tijd tot er klachten ontstaan. Daarnaast kunnen de pijnklachten ook nog eens veroorzaakt worden door een scala aan structuren in de rug zoals: gewrichten, banden, pezen, spieren, slijmbeurzen, tussenwervelschijven, zenuwen etc.. In de meeste gevallen worden meerdere structuren tegelijkertijd overbelast en presenteren de klachten zich in complexe patronen. Veel patiënten hebben dan ook meerdere pijnklachten tegelijk zoals nekpijn in combinatie met hoofdpijn, nek pijn samen met schoudergordelpijn en/of een zeurend branderig gevoel tussen de schouderbladen etc.

Geintegreerde aanpak
Het is van essentieel belang dat niet alleen de klachten maar ook de vaak complexe onderliggende oorzaken wordt aangepakt, anders is het slechts een kwestie van tijd voordat de problemen weer opnieuw opduiken of verder uitbreiden. Een deskundige, nauwkeurige analyse en geintegreerde aanpak is dan noodzakelijk. Binnen de chiropractie heerst het besef dat veel van deze klachten juist vaak onderling samenhangen. Er wordt daarom specifiek gekeken naar de herkenbare patronen waarin deze klachten voorkomen zodat een geïntegreerd en effectief behandelplan kan worden opgezet. Zo wordt de ontstane vicieuze cirkel van klachten én de daarop volgende compensatie in houding/belasting doorbroken. Worden deze klachten als op zichzelf staand beschouwd en afzonderlijk behandeld dan leidt dit vaak tot een tijdelijk of minder optimaal resultaat.

Chiropractoren specialisten voor nekklachten en bewegingsapparaat
Chiropractoren hebben een 5 jarige universitaire opleiding genoten, gespecialiseerd in het zorgvuldig analyseren en effectief behandelen van klachten aan de wervelkolom en bewegingsapparaat, zo ook lage rug klachten en gerelateerde klachtenpatronen. Zij beschikken over een groot aantal behandelopties waaronder o.a.: manipulatietechnieken, mobilisatie technieken, massage technieken, drukpunten, oefeningen en revalidatietechnieken en ergonomische adviezen. Hierdoor kan een specifiek en individueel behandelplan worden opgezet voor iedereen. Maatwerk is de sleutel!