Chiropractie en zwangerschapsklachten
Tijdens de zwangerschap ondergaat het lichaam van de aanstaande moeder vele veranderingen. Deze veranderingen kunnen tot veel verschillende klachten leiden. De toename in lichaamsgewicht, een andere lichaamshouding en de invloed van hormonen op banden, pezen en andere bindweefselstructuren kunnen leiden tot bekken-, lage rugklachten, zwangerschapsischias enzovoort. Bij lichte klachten die pas in de laatste fase (laatste 2 maanden) van de zwangerschap optreden, is behandeling meestal niet nodig. Klachten die al vroeg in de zwangerschap beginnen, kunnen echter succesvol behandeld worden. Deze klachten kunnen erop wijzen dat het bekken en de wervelkolom niet goed functioneren. Ook vrouwen die voor de zwangerschap rugklachten hebben gehad of die problemen hebben gehad tijdens een eerdere zwangerschap/bevalling doen er verstandig aan de wervelkolom en het bekken te laten controleren door een chiropractor. Een chiropractor is namelijk gespecialiseerd in het analyseren en behandelen van bekken- en rugklachten. In de brochure vindt u informatie over zwangerschapsklachten en wat de chiropractor daarbij voor u kan betekenen.

Lichamelijke veranderingen tijdens de zwangerschap
Nooit verandert het lichaam van een vrouw in zo’n korte tijd zo veel als tijdens de negen maanden van de zwangerschap. Normaal is de baarmoeder ongeveer 10 cm lang en weegt nog geen 100 gram. Tegen het eind van de zwangerschap is de baarmoeder ongeveer 50 cm en weegt inmiddels rond de 1100 gram. Het gewicht van de borsten verdubbelt bijna en daarbij komen dan nog het gewicht van de baby en het vruchtwater. Aan het einde van de zwangerschap is de gemiddelde totale gewichtstoename dan ook tussen de 12 tot 20 kg. Het lichaamszwaartepunt van de moeder verandert hierdoor en komt meer naar voren te liggen. De holling van de lage rug (lordose), bolling van de bovenrug (kyfose) en curve van de nek (lordose) nemen toe. Ook het hoofd komt meer naar voren te staan, evenals de schouders. Door de hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap neemt de laxiteit van de banden en kapsels toe. Deze toename kan leiden tot een verminderde stabiliteit van het bekken en de wervelkolom, wat vervolgens leidt tot bekken- en rugklachten. Verderop in deze brochure vindt u een beschrijving van deze klachten.

Het bekken en de baarmoeder
Het bekken is een ring die is opgebouwd uit drie botdelen: het heiligbeen en de twee bekkenbladen/heupbeenderen. De drie delen zijn aan de achterkant met elkaar verbonden door middel van twee SI-gewrichten en aan de voorkant door het symphysis pubis. Boven op het heiligbeen staat de lage rug. Gewrichtskapsels en banden versterken en ondersteunen de gewrichten van het bekken en de wervelkolom. Deze gewrichten en banden zijn een veelvoorkomende bron van klachten. De baarmoeder hangt deels aan en wordt deels gesteund door banden, spieren en pezen. Deze zitten weer vast aan de wervelkolom en het bekken van de moeder. De baby in de baarmoeder wordt ondersteund door de bekkenbodem en in de tweede helft van de zwangerschap strekt de bovenkant (fundus) van de baarmoeder zich uit tot tegen het diafragma en de onderste ribben. Aan de achterzijde van de baarmoeder geeft de wervelkolom van de moeder steun. Als deze gebieden niet goed functioneren, kan dit leiden tot ongelijke spanning op de banden en spieren. Hierdoor ontstaan klachten en wordt de beschikbare ruimte binnen de baarmoeder beperkt. Dit belemmert vervolgens een optimale ligging van de foetus.

Bekken- en lagerugklachten
Tijdens de zwangerschap kunnen één of beide bekken/SI-gewrichten geblokkeerd zijn. Dit geeft bekkenpijn, bilpijn, liespijn en pijn in de benen. Deze hoeven niet allemaal tegelijkertijd aanwezig te zijn. Een SI-gewrichtsblokkade kan leiden tot een bekkenscheefstand of bekkenwringing (bekkentorsie). Hiermee verandert de beweeglijkheid van het bekken ten opzichte van de lage rug, waardoor weer lage rugklachten kunnen ontstaan. De veranderingen onder in de wervelkolom en het bekken kunnen op hun beurt weer leiden tot klachten in de middenrug, bovenrug en zelfs de nek. Deze klachten lopen vaak door elkaar heen.

Zwangerschapsischias
Bij een bekkendisfunctie is er vaak sprake van een toegenomen spierspanning in de bilspier. Door de druk van de baby op de bekkenbodem enerzijds en de toegenomen spierspanning van een van de bilspieren anderzijds kan de ischiadicuszenuw bekneld raken. De klachten trekken vanuit de bil door naar de achterzijde van het been en kunnen tot in de voet uitstralen. In dit geval spreken we vaak van zwangerschapsischias.

Bekkeninstabiliteit
Door hormonale veranderingen worden aan het einde van de zwangerschap de banden en gewrichtskapsels van de bekkenbodem en de bekkenring rekbaarder. Dit is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de baby uiteindelijk tijdens de bevalling door het geboortekanaal naar buiten kan. Deze toegenomen beweeglijkheid (hypermobiliteit) kan na de geboorte leiden tot bekkeninstabiliteit. Bekkeninstabiliteit noemen we ook wel symfysiolyse of symfysis pubis disfunctie. De druk van het lichaamsgewicht op de hypermobiele banden en gewrichten geeft pijn rond de bekkengewrichten en het schaambeen.

Chiropractie helpt
Bij een tijdige en doelgerichte behandeling zijn bovengenoemde klachten goed te behandelen. De chiropractor is gespecialiseerd in het analyseren en behandelen van complexe klachtenpatronen. Het behandelen van zwangere vrouwen en baby’s is een specialisatie binnen de chiropractie. Door specifieke technieken toe te passen en behandeltafels te gebruiken die speciaal geschikt zijn voor zwangere vrouwen kan de chiropractor veel klachten opheffen of verlichten. Als de bekkengordel en de (lage) rug weer normaal kunnen functioneren, wordt de optimale ruimte in de buikholte hersteld en worden de laatste fase van de zwangerschap en de uitdrijving een stuk gemakkelijker. Het behandelen van de wervelkolom, bekken, spieren en banden, advies en waar nodig oefeningen kunnen zo bijdragen aan een goed verloop van de zwangerschap. Zo kan de aanstaande moeder zich optimaal voorbereiden op de bevalling. Chiropractie is bovendien een veilige geneeswijze, waarbij geen medicijnen worden gebruikt. Dit is natuurlijk erg belangrijk tijdens de zwangerschap voor zowel de moeder als de baby. Ook is behandeling tijdens de gehele zwangerschap geen enkel probleem.

Informatie en contact
Voor meer informatie of een afspraak kunt u contact opnemen met: R.D. Smink (chiropractor, fysiotherapeut), De Hagebelt 12, 8106 BD, Mariënheem. Telefoon: 0572-380408 of 06-25047065 of www.chiropractiesalland.nl. R.D. Smink is aangesloten bij de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) en geregistreerd bij de Stichting Chiropractie Nederland (SCN). De meeste verzekeringsmaatschappijen vergoeden de behandeling gedeeltelijk of geheel, afhankelijk van uw pakket. Het chiropractisch consult wordt niet ingehouden op uw eigen bijdrage.